Adfærdsrelaterede problemer kan have sin rod i mange forskellige bunde, og kan være en yderst kompleks størrelse at have med at gøre.
Det kan f.eks. være ’alene hjemme’ problemer, tiltagende gøen, udfald mod andre hunde og mennesker, ’humperi’, angst for lyde, svært ved at slappe af osv.
Står man som ejer med et adfærdsmæssigt problem, udløser det ofte en stor frustration, da man gerne vil gøre det så godt som muligt for sit elskede kæledyr. Man kan blive ulykkelig over at se en adfærd, der ikke synes hensigtsmæssig, og hvor man ikke lige kan finde årsag og løsning på problemet.
Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes en ”quick fix” løsning på adfærdsrelaterede problemer. Sundhed og psyke hænger sammen, når det drejer sig om trivsel.
Er sygdom årsag til adfærdsændringen?
Ændrer dit kæledyr pludselig markant karakter, er det vigtigt at afsøge, om der er en sygdomsmæssig årsag til problemet!
Er hunden eller katten pludselig urenlig? Det skal afklares, om det f.eks. er en urinvejsinfektion, der giver problemet.
Hvis en hund pludselig begynder at knurre eller bide ud, kan det være, den har ondt et sted, og derfor ikke ønsker kontakt.
Hvis man går rundt med akutte eller kroniske smerter, bliver lunten kortere, og dyret vil hurtigere komme med en reaktion som f.eks. at knurre eller markere eller måske at trække sig fra familien.
Det er derfor en god ide at konsultere dyrlægen, hvis dit kæledyr pludselig ændrer markant adfærd.
Kan medicin hjælpe?
Hvis ikke der er en sygdom, der er årsag til den ændrede adfærd, skal du have fat i en adfærdsrådgiver.
Det ene udelukker dog ikke det andet. Hvis du får stillet en diagnose på dit kæledyr, kan adfærden have sat sig så godt fast, at du vil have glæde af også at konsultere en adfærdsrådgiver. Så opnår du langt det bedste resultat og kan mere effektivt hjælpe dit kæledyr.
Der er efterhånden kommet flere forskellige former for medicin, der kan være en støtte til visse adfærdsmæssige problemer.
Det er vigtigt at understrege, at en medicinsk hjælp aldrig må stå alene og aªltid skal underbygges med adfærdsmæssige tiltag.
Ligesom med mennesker, er der nogle dyr, der er mere sensitive end andre, og det er derfor meget at skulle rumme at være ”dyr i vores menneskeverden”, da der er voldsomt mange stimuli hele tiden. Derfor kan visse former for medicin i nogle tilfælde have sin berettelse i en periode.
Den medicin, der tilbydes, er receptpligtig. Det kræver derfor at du skal forbi din dyrlæge, hvis den skal udskrives.
Nært samarbejde på tværs!
På Artemis samarbejder vi med en række adfærdsbehandlere og hundetrænere. Så hvis din ”hundecoach” mener, medicin kan være et supplement til den igangværende træning, så tag fat i os.
Dyreklinikken Artemis har i mange år haft patienter med adfærdsrelaterede problemer, og hjælper gerne med at henvise til den rette adfærdsrådgivning, hvis du er løbet sur i det eller gerne vil have et friskt syn på sagen.
Book en tid!
Dyrlæge Louise Frost har speciale i kirurgi og smertebehandling.
En grundig undersøgelse af dyret sammenholdt med ejers beskrivelse er første skridt i at undersøge, om en smerte er årsag til en adfærdsmæssig ændring.
Louises mangeårige erfaring indenfor smerter, gør hende til et stærkt bud, hvis du skal have vurderet, om dit kæledyrs fysik har betydning for en adfærd.
Dyrlæge Lise Rovsing har en videreuddannelse indenfor adfærd og har et stærkt fundament, når det kommer til vurdering af om et medicinsk supplement, kan være en hjælp til et adfærdsmæssigt problem.
Vi modtager henvisninger fra vores kollegaer samt fra en række hundetrænere og adfærdsbehandlere.