Vi har de sidste dage fået mange henvendelser fra folk, hvor snuden gennem et stykke tid har haft et eller andet helbredsmæssigt problem. Men nu skal det være. En ting er, man ikke ønsker dyret syg, men man vil altså helst heller ikke på vagthospitalet juleaften!
Der er dog mange ting, du kan gøre for sikre, du ikke står med fletningerne i postkassen, mens anden i ovnen og familien sidder og smasker pebernødder i sig.
Hvis man kan spise sund fornuft, så tag en ordentlig mundfuld – hver dag!
Her kommer lidt tips og tricks til, hvordan du kan undgå situationer, der kræver dyrlægeassistance. Velvidende det er undergravende for forretningen, årsafslutningen nærmer sig – så tror jeg alligevel på at jo mere vi ved, jo mere kan vi passe på snuderne 🙂
Det antager jeg selvfølgelig ingen tager note af – så derfor kommer der også lidt tricks til, ”what to do” – hvis uheldet er ude, og snuden går i knude!
Jeg er nødt til at understrege – er du i tvivl – KONTAKT dyrlægen – ikke google eller facebook!!!
Julens oplagte dødsfælder:
- Mistelten, kristjørn og julestjernen er giftige planter for dyr. Sæt planterne langt væk fra dine dyr, eller endnu bedre – drop dem (altså planterne ikke dyrene)!
- Katte er vilde med duften af gran og drages af juletræet. Du skal derfor “kattesikre” træet. Et juletræ er en åben invitation til ballade, da katte elsker glitrende kugler, bånd og flagrende sager.
- Hæng IKKE levende lys lavt på juletræet i halehøjde: brændt snude dufter ikke godt. Kattepels brænder nemt og godt, så er du glad for Snus? Lad kattens flotte fejende hale blive langt væk fra ild. Helt generelt, ikke kun i juledagene.
- Hæng IKKE glaskugler på juletræet i halehøjde: knuste kugler = knuste poter = knust juleaften.
- Lad IKKE katten lege med gavebånd. Haps, så er det væk og snart står du med en meget syg kat…
- Er der flere hunde i hjemmet, skal der IKKE pakkes frikadeller ind og lægges under juletræet. Det er en oplagt mulighed for at starte et slagsmål hundene i mellem. Nogle mænd vil nok også foretrække en frikadelle fremfor et slips. Der er mange grunde til at lade dellerne være om maven og på bordet.
- Pas på, når der danses om træet. Grangrene er eminente til at lave ridser i hundens øjne.
- Giv IKKE hunden for meget fed mad, benknogler og rester fra julemaden For meget and kan give akut mavekneb, der kræver øjeblikkelig dyrlægebesøg nok med hundens indlæggelse til følge samt en regning, der snildt ender på 10.000 kr. Glædelig jul Snus.
- Har du lige fået hvalp? Husk at hvalpen skal have rigtig meget ro. Selvom hunden virker til at være “helt gearet”, betyder det ikke, det er godt for den at være med i selskabet i flere timer. Giv hvalpen fred og ro. Tænk, hvis vi havde mulighed for at gå i seng før tid juleaften?
Når ulykken ikke sker:
- Ved mistanke om forgiftning af f.eks. en giftig plante, kontakt dyrlægen. Giv dyret aktivt kul og prokolin (håndkøbsprodukt indeholdende mælkesyrebakterier og kolin – sidstnævnte nærmest “suger” giftige safter til sig) for at begrænse skaden.
- Brændt dyr: Dyrets pels tager nemt mod ild, så huden brændes hurtigt. Brandsår skal behandles med rigelige mængder af koldt vand. Tag eventuelt dyret under en bruser. Tager du til dyrlægen med dyret, skal du tage køligt vand med under transportem, så brandsåret afkøles hele tiden.
- Skåret pote: Tag poten i en skål med lidt sæbevand. Skyl skidt væk fra poten, så du kan vurdere omfanget af skaden. Hvis der er lavet et dybt sår, skal dyret selvfølgelig til dyrlægen. Læg en let forbinding på poten, alternativt kom en bomuldssok op om poten. Dette vil både beskytte såret og hindre dyret i at lave yderligere skade ved at slikke på såret. Giv dyret en krave på, hvis du har sådan en derhjemme.
- Spist gavebånd: Begynder din kat at blive dårlig efter juledagene og kaster op, skal du tage den til dyrlægen. Det kan ikke understreges nok gange, at katten ikke skal i nærheden af gavebånd.
- Skader på øjet: Hvis dyret virker generet i øjet, kan du dryppe med saltvandsdråber, der fås i håndkøb på apoteket. Brug ikke kamillete og kogt vand. Undgå at hunden klør i øjet med poten. Ridses øjet af en klo, kan det gøre en lille skade stor.. Giv dyret en krave på – alternativt en sok på poten, indtil du kommer til dyrlægen. Hvis en hund har skade på hornhinden, SKAL den til dyrlægen. Da du ikke ved om, den har en skade på hornhinden skal der derfro ALTID gå til dyrlæge, hvis snudens øjne er under mistanke..
- Dårlig mave, her skelner jeg mellem, om der er opkast og / eller diarre:
- Kaster dyret op, så fjern mad og vand allerførst, så du har.
- Ved lettere opkastninger, skal dyret ikke faste i 24 timer. Når man er fastet – eller man har kastet alt maden op gennem et stykke tid – er blodsukkeret i bund. Er blodsukkeret i bund, får man kvalme. Kvalme kan fjerne appetitten og yderligere fremprovokere opkasts følelsen, når der endelig serveres mad.
- Når dyret har været uden mad i 2-3 timer, giv det lidt honning ind på kinden (honning kan ikke “spyttes” ud) eller sukkervand, begge dele går direkte i blodbanerne. Hermed vil blodsukkeret stige og kan fjerne noget af kvalmen.
- Vent cirka 45 min og giv dyret en lille bitte portion mad f.eks. udkogte ris og lys fisk / kogt kylling.
- Den type mad optages hurtigt i systemet og kræver ikke maven skal på hårdt arbejde.
- Har du mistanke om, dyret har spist en spids genstand? Giv “slik-asparges” fra dåse! De vikler sig rundt om ting og kan hjælpe med at få en spids genstand til at passere nemmre gennem tarmsystemet.
Har dyret diarre, skal der også gives let fordøjeligt mad. Hvis der ikke også er opkastninger, skal maden gerne indeholde nogle fibre.
Fibre binder væske og gør alt ikke “suser”gennem tarmen.
Kom f.eks. lidt fibre i form loppefrøskaller (Urtekram laver produktet, det kaldes også psyllium eller HUSK) på maden.
Du kan også give dyret et stykke rugbrød eller komme rå reven gulerod i maden.
Giv gerne et tilskud af mælkesyrebakterier (f.eks. zoolac / prokolin, fås i håndkøb), der er med til at stabilisere mave og tarm. Skånekost kan også købes færdiglavet hos dyrlægen.
EN KAT MÅ IKKE GÅ ET DØGN UDEN AT SPISE.
GIV OM NØDVENDIGT MAD I EN ENGANGSSPRRØJTE.
BLEND KATTENS ALMINDELIGE FODER MED VAND, TRÆK DET OP I SPRØJTEN OG GIV DET DIREKTE I MUNDEN.
Tjekliste til dyrets hjemmeapotek:
Disse ting kan du med fordel have stående hjemme. Så er du beredt, hvis ulykken (ikke) sker…
- Bomuldssok og sportstape – sidstnævnte til at holde sokken på plads.
- Saltvandsdråber fra apoteket (som du selv vil bruge, er du bruger af linser? Så kender du dem nok).
- En mild sæbe til rens af poter og sår. En skærm/krave , fås enten som “badering” eller en stiv plastikkrave.
- Loppefrøskaller / Psyllium / husk (fås bl.a. fra Urtekram, der forhandles i f.eks. Irma og Menu).
- Frossen torsk, torskerogn på dåse og ris. Så kan du nemt lave skånekost.
- Engangssprøjter, så kan sprøjte lidt mad ind, hvis dyret ikke spiser.
- Færdigproduceret skånekost fra dyrlægen, f.eks. Royal Canins Gastrointestinal eller I/D fra Prescription Diet.
- Aktivt kul.
- Baby-zinksalve eller Kovalinesalve (fås hos dyrlægen) til at smøre på smårifter og røde irriterede poter.
- Slikasparges på dåse – så er der også til en akut omgang tarteletter.
- En pose, der kan lægges i fryseren og bruges til et koldt kompres.
Med disse tips og tricks kommer du og dine dyr forhåbentlig sikkert gennem julen.
Så kan I fokusere på at hygge jer sammen…
HUSK – disse tips erstatter ikke et besøg hos dyrlægen og skal ikke bruges som en gylden regel. Så ikke noget med at komme og sige: ”fin hund åd et smadret vinglas, brækkede blod i flere dage og klarede den ikke – men du sagde jo, den bare skulle have asparges og honning”.
Sund fornuft kan man ikke skrive ned eller købe sig til – men man kan lære at udvikle den, når fup & fakta forsøges afklaret!