Patellaluksation = ”løs” knæskal

“Min hund hinker” er ofte en kommentar, som mange ejere giver deres små hunderacer med på vejen til et sundhedstjek. Hunden tager måske et par trin på 3 ben, eller den beskrives som decideret halt on/off. Disse beskrevne symptomer kan skyldes, hunden har en løs knæskal.

En løs knæskal ses almindeligvis hos de små hunderacer som Coton, Bichon, Chihuahua, Yorkshire terrier og Dansk-svensk gårdhund.

Tilstanden betyder, at knæskallen af og til glider ud af sin normale position fra midt på knæet og til indersiden på knæet. Herved kan knæet ikke strækkes normalt. Hunden vil ses som haltende eller ”hinkende” et par skridt, hvorefter den går normalt igen.

Det varierer fra hund til hund, hvor ofte haltheden optræder, og hvor længe det varer. Er hunden kun sjældent generet af knæet, kan den leve med situationen uden problemer.

Løse knæskaller inddeles i 4 grader:

1. Knæskallen smutter indimellem ud af hak – hunden er ikke generet af tilstanden.

2. Knæskallen smutter oftere ud – hunden begynder at være en anelse generet af tilstanden (hunden halter indimellem og aflaster benet).

3. Knæskallen ligger hyppigst ude af hak men kan komme på plads.

4. Knæskallen ligger altid ude af hak og kan ikke komme på plads.

Opstår haltheden hyppigt og i længerevarende intervaller er det tegn på, det gør ondt. Hunden kan med årene få slidgigt i knæet. Knæet er desuden mere ustabilt pga. den glidende knæskal, hvormed der er øget risiko for skade på et korsbånd, hvis hunden falder forkert.

Har din hund problemer med en løs knæskal, er det vigtigt, den holdes slank, således belastningen på knæet er mindst mulig.

Hvis hunden er generet af problemet, kan en operation af knæet være løsningen.

Dyrlæge Louise Frost-Christensen er specialiseret i knæ og kan operere for løse knæskaller på Artemis.

På Artemis udfører vi hyppigt operationer for løse knæskaller med et godt resultat. Kirurgen vurderer, hvilken operationsmetode, der er den bedste. Der er flere forskellige former for operation: f.eks. kan man gøre den “fure”, hvor knæskallen ligger i dybere, så den holdes på plads. Man kan flytte tilhæftningen af ligamentet, der holder knæskallen på plads, således knæskallen holdes fast. Man kan også stramme ledkapslen, der holder det hele på plads, mere op.

I forbindelse med en knæskalsoperation skal man forvente, at hunden efterfølgende skal til genoptræning.

Hvis du er i tvivl om, din hund har en løs knæskal, så lad dyrlægen vurdere knæet. Beslutningen om en eventuel operation træffes i samråd med ejer, hvis det skønnes nødvendigt.